Nagrada Energy Globe Award i potpisivanje Ugovora

IMG_1256-150x125 IMG_1264-150x125 IMG_1265-150x125U Koprivnici 21. svibnja 2015. Mag Roman Rauch, direktor Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu pri Veleposlanstvu Republike Austrije u Hrvatskoj dodijelio je zamjeniku gradonačelnice Mišelu Jakšiću nagradu Energy Globe Award za program Novo lice Koprivnice. Energy Globe Award najprestižnija je svjetska nagrada za projekte zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i održivog razvoja koja se dodjeljuje od 1999. godine na poticaj austrijskog stručnjaka za energetsku učinkovitost Wolfganga Newmanna.

Ove godine za nagradu se natjecalo više od 1500 projekata u 177 zemalja. Svi pobjednički projekti biti će objavljeni na Svjetski dan zaštite okoliša, 5. lipnja, a tada će biti objavljeni i ukupni pobjednici u pet kategorija Voda, Zemlja, Zrak, Vatra i Mladi. Dodjeljujući nagradu, mag Rauch je pohvalio Koprivnicu za izuzetne rezultate koje već godinama postiže u svim područjima održivog razvoja, što je jedinstven slučaj u Hrvatskoj. „ Niti u Austriji se ovakav primjer uspješnosti ne može naći među gradovima usporedive veličine“, zaključio je Mag Rauch.

Drugi dio svečanosti odnosio se na potpisivanje ugovora između APOS Koprivnica, Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i poduzeća Beton Lučko o donaciji predgotovih fasadnih ploča ECO –SANDWICH® za prvu obiteljsku višestambenu kuću koja će biti sagrađena u Zelenom kvartu Lenišće Istok. Gradu Koprivnica, koji je podržao projekt, omogućeno je prvo korištenje ovog inovativnog materijala. Donacija je vrijedna više od 400.000 kuna, a prednosti novog materijala u svojoj je prezentaciji prikazao prof Ljubomir Miščević.

„ Koprivnica je uvijek prva, pa naravno da ćemo ovdje prvi put upotrijebiti ovaj izvrsni novi materijal!“ istaknuo je prof Miščević. „Nigdje u Hrvatskoj, a koliko znam niti u Austriji, koja je vodeća po broju pasivnih kuća, nema zgrada društveno poticane stanogradnje izgrađenih u pasivnom konceptu!“ zaključio je.

Izvor: http://koprivnica.hr/novosti/novo-lice-koprivnice-nacionalni-dobitnik-energy-globe-award-za-2015/